środa, 25 maja 2016

Nakarmić Tadka -niejadka




Jeśli jesteś mamą małego Tadka-niejadka to znasz pewnie tego bluesa. Wokół słychać gromkie głosy, mądrości i rady dotyczcące wagi zdrowego żywienia a Twoje dziecko godzi sie zjeść frytki, makaron no i może... ryż aa i lody przecież (danie najważniejsze). Kiedy nie pomagaja groźby ani prośby siegnij Mamo po książkę Mama Alergika Gotuje. Obecnie ukazały się już trzy - tworząc całkiem zgrabną serię przepisów na zdrowe jedzenie, które jest ATRAKCYJNE dla dziecka.
Macie tam serniki jaglane na zimno, hummusy słonecznikowe z dynią, pysznego bananowca. Robiłam-próbowałam wiem, że pyszne a mistrzem kuchni nie jestem.
Sporo w książkach opisu i wykorzystania fajnych, zdrowych żywieniowych myków takich jak np. nasiona chia, fasola adzuki, komosa ryżowa, karob.
Dzisiaj sięgam po najnowszą, pachnąca drukiem  - "Mama alergika gotuje z dziećmi". W książce mega kolorowy kalendarz owoców i warzyw sezonowych (do ogladania ze smykiem na zaostrzenie apetytu) oraz naklejki :)
Żeby wypróbowac na start jakiś szybki przepis sięgnełam po koktajl arbuzowo- ogórkowy. Młody wypił 2 kielichy (samego ogórka nawet by nie poolizał ;))
no i popcorn z dodatkiem melasy. Przygotowywanie przekąsek trwało całe 7 minut z zegarkiem w ręku.
Polecam dla chętnych zdrowego gotowania dzieciakom :)







1 komentarz: