sobota, 11 października 2014

Jesiennie w kuchni - chipsy jarmużowe


Jarmuż jest piękny, jesienny a przede wszystkim bardzo zdrowy. Zawiera przeciwutleniacze, wapń i masę witamin. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jest też super źródłem żelaza.
Jak go jeść?
Można na surowo z cytryną i pomidorem, można w koktajlu ale hitem, według mnie sa chipsy jarmużowe - pyszne i proste stanowią fajna przekąskę na jesienne dni.
Jak to zrobić? 
Prosto:

1.Jarmuż myjemy


2. Rwiemy na kawałeczki wokół łodygi, rozsypujemy na blasze w piekarniku i solimy.  Pieczemy 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 90 C.


3. I voila :) Proszę bardzo! Mamy pyszne, zdrowe i chrupiące chipsy



Z czym to jeść?
solo
lub z aksamitną, cieplutką zupą dyniową
mniam :)


Smacznego!



1 komentarz:

  1. W żuciu go nie jadłam, a brzmi i wygląda smakowicie. Koniecznie muszę nadrobić :)
    Ekstra jest to zdjęcie z listkami w misce. Wygląda jak wyjątkowo owłosiona sowa :D

    OdpowiedzUsuń